De badkamer is een belangrijke ruimte in huis waar je elke dag begint en eindigt. Een goede verlichting is cruciaal om de juiste sfeer te creëren en praktische taken uit te voeren. In dit artikel worden enkele tips gegeven voor het verbeteren van de verlichting in je badkamer.

 

Overweeg meerdere lichtbronnen en de juiste kleurtemperatuur

Een enkele lichtbron is vaak niet voldoende in de badkamer. Door gebruik te maken van meerdere lichtbronnen kun je een evenwichtige en aangename verlichting bereiken. Denk aan plafondlampen voor algemene verlichting, wandlampen bij de spiegel voor taakverlichting en eventueel sfeerverlichting rond het bad of de douche. Door bijvoorbeeld een stijlvolle lamp aan het badkamer plafond van NPIbv te hangen, kun je niet alleen de verlichting verbeteren, maar ook de esthetiek van de ruimte verhogen! De kleurtemperatuur van je verlichting speelt ook een grote rol in de algehele sfeer van de badkamer. Voor een frisse en energieke uitstraling kies je het beste voor koele witte lampen (rond 4000K tot 5000K). Voor een warmere en ontspannende sfeer zijn warm witte lampen (rond 2700K tot 3000K) meer geschikt. Probeer een combinatie van beide te gebruiken om verschillende sferen te creëren afhankelijk van het moment van de dag!

 

Gebruik dimmers en zorg voor voldoende verlichting bij de spiegel

Dimmers zijn een uitstekende manier om de flexibiliteit van je badkamerverlichting te vergroten. Met dimmers kun je de lichtintensiteit aanpassen aan je behoeften, of je nu helder licht nodig hebt voor het scheren of make-up aanbrengen, of gedempt licht voor een ontspannen bad. Bovendien dragen dimmers bij aan energiebesparing en verlengen ze de levensduur van je lampen. Een van de belangrijkste plaatsen voor goede verlichting in de badkamer is de spiegel. Een slecht verlichte spiegel kan schaduwen veroorzaken en het moeilijk maken om je op te frissen of op te maken. Plaats wandlampen aan beide zijden van de spiegel op ooghoogte voor een gelijkmatige verdeling van het licht. Dit voorkomt schaduwen en zorgt voor een helder zicht!

 

Verlichting en veiligheid

Veiligheid is een belangrijk aspect bij het kiezen van badkamerverlichting. Zorg ervoor dat alle verlichting geschikt is voor gebruik in vochtige omgevingen en voldoet aan de IP-normen (Ingress Protection). Dit voorkomt elektrische gevaren en zorgt voor een veilige en duurzame oplossing. Voor meer informatie over het kiezen van de juiste verlichting voor je badkamer plafond en andere nuttige tips, kun je terecht op de website van NPIbv.

Met deze tips kun je de verlichting in je badkamer aanzienlijk verbeteren en een aangename en functionele ruimte creëren. Denk aan meerdere lichtbronnen, de juiste kleurtemperatuur, het gebruik van dimmers en de juiste verlichting bij de spiegel om het meeste uit je badkamer te halen!